marți, 28 iunie 2016

Cum functioneaza calculatorul?

Aproape toate electronicele din casa contin microprocesoare. Televizorul, DVD-ul, chiar si masinile. Dar atunci cand spunem calculator, ne gandim la computer, calculatorul personal (PC).
Acum peste 2000 de ani, s-a realizat probabil primul calculator, mecanismul Antichithera. In anul 1642, Blaise Pascal a realizat o masina de calcul. In anii 1930 -1940 au aparut calculatoarele electro-mecanice, iar in 1937 J. Atanasoff si C. Berry au realizat primul calculator electronic.
Un salt imens s-a produs odata cu introducerea arhitecturii von Neumann in anii 1940, principii ce sunt in continuare la baza aproape tuturor masinilor de calcul contemporane. In anii 1960 au aparut primele calculatoare realizate cu tranzitori, iar in 1971 Intel realizeaza primul microprocesor.
Calculatoarele comercializate in ziua de astazi necesita trei lucruri esentiale pentru a putea functiona: partea hardware (componentele electronice – fizice – ale calculatorului), Sistemul de Operare, si diverse programe software instalate dupa necesitate.
Hardware
Componentele hardware ale unui calculator sunt: microprocesorul, harddisk-ul, modulele de memorie RAM, diverse placi electronice de intrare sau iesire (placa audio, placa grafica, modem, tv tunner etc) precum si alte componente numite periferice, datorita plasarii lor externe: tastatura, mouse-ul, monitorul, imprimanta, scanner-ul etc.
Cand ne referim la hardware avem in vedere componentele fizice, vizibile, ale unui calculator dintre care mai familiare publicului larg ar fi Unitate centrala de procesare (CPU), Hard Disk-ul si modulele de memorie RAM. Acestea sunt instalate pe placa principala a calculatorului numita si Placa de Baza sau, mai rar, Placa Mama (in engleza: motherboard). Atunci cand apasam butonul de start, CPU-ul incepe sa comunice cu placa de baza activand un program vital numit Basic Input Output System (BIOS) care este stocat intr-un chip special montat pe aceeasi placa de baza. Acest program verifica minutios daca toate componentele hardware sunt la locul lor si functionale si apoi va incerca sa depisteze si existenta unui sistem de operare instalat pe hard-disk. Tastatura, mouse-ul, monitorul sau imprimanta sunt si acestea componente hardware numite datorita amplasarii lor externe si componente periferice.
Software
Si sistemul de operare este considerat tot un program software, insa este si platforma de baza care permite utilizarea altor programe, deci, va avea un loc aparte in categoria numita software.
Aplicatiile software ocupa un rol important deoarece transforma un PC intr-o unealta cu adevarat utila si profesionala cu destinatii multiple. Software-ul contine instructiuni precise prin care acesta va sti ce sa faca pentru a facilita catre utilizator vizionarea fisierelor video, pentru accesul la Internet sau redactarea unui text.
Procesarea
Functia care defineste un calculator este abilitatea de a calcula si de a lua decizii bazate pe seturi de instructiuni. Aceste abilitati ajuta calculatorul sa completeze puterea omului de gandire.
Procesarea este realizata de mai multe componente. Cea mai importanta este microprocesorul, insa un microprocesor nu ar putea functiona de unul singur. Ar fi precum un creier fara coloana vertebrala si fara alimentatie, fara sange. Pentru un calculator, aceste functii de suport sunt date de un chipset. Practic, un calculator are nevoie de un echivalent al instinctelor animale si umane, a comportamentelor primitive, ce-l ajuta sa supravietuiasca fara a avea capacitatea de a invata. Pentru un calculator, echivalentul instinctului este BIOS-ul, un set de instructiuni ce ofera calculatorului functiile de baza, sau… personalitate.
Prima diferenta dintre un calculator si un televizor este ca primul are o tastatura, iar celalat nu are. Daca stam in fata televizorului actionam asupra lui ca un cartof sau ca orice planta vegetabila respectata, dar cand ne asezam in fata calculatorului, acesta ne priveste. Vrea sa stie ce dorim, ne asculta gandurile si actiunile prin intermediul tastaturii si mouse-lui, pentru a procesa comenzile. Poate calcula, organiza, completa, desena sau edita orice. Nicio alta masina nu preia informatia de la om si o poate manipula asemenea unui calculator.
Aceasta este diferenta intre puterea unui calculator ca o masina de procesare a datelor, si in modul lui, de a gandi.
Ca o entitate fizica, procesarea se petrece intr-o unitate numita CPU (central processing unit), sau mai simplu: „computer”. Insa procesorul (CPU) este doar o mica parte din masinaria necesara pentru prelucrarea si procesarea datelor. Microprocesorul, chipsetul si biosul, toate isi au functia lor, fiind diferite in concept, design si operatii.
Microprocesorul
Cea mai importanta componenta de pe placa de baza a calculatorului este microprocesorul. Acesta este responsabil pentru „gandirea” calculatorului. Puterea unui calculator (ex: cat de repede poate sa redimensioneze o imagine) este data de modelul de microprocesor, si cat de rapid poate sa opereze (viteza masurata in megahertz sau gigahertz).
Noile procesoare Core 2 Duo contin peste 800 de milioane de tranzistori ce se inchid si deschid de peste un trilion de ori pe secunda, putand face un miliard de calcule in timpul unei clipiri de pleoapa, sau peste 4 milioane de calcule in timpul in care un glont parcurge distanta de 3 centimetri.
Microprocesorul este defapt un circuit mare integrat cu multe conectiuni. Este observat usor pe o placa de baza deoarece este plasat pe cel mai mare socket si ocupa o pozitie dominanta pe placa de baza. Este piesa centrala intr-un calculator.
Chipset-ul
Chipsetul ofera functiile de suport vitale pentru microprocesor. El creaza semnale ce alimenteaza procesorul, precum ceasul sau oscilatorul, ce seteaza ritmul operatiilor logice.
Chipsetul leaga microprocesorul de restul calculatorului, la memorie si alte functii externe prin porturile de intrare si iesire a calculatorului. Chipsetul este important deoarece afecteaza performanta si operatiile sistemului la fel de mult precum microprocesorul. Pentru cunoscatori, chipsetul este important atunci cand cumpara un calculator. Dupa microprocesor, chipsetul este cel mai mare circuit integrat de pe placa de baza, fiind adapostit sub un radiator.
Bios-ul
Precum animalele se bazeaza pe instincte pentru a supravietui in lumea reala inainte ca acestea sa invete din experientele proprii, un calculator are un mic program ce-i spune ce trebuie sa faca inainte ca utilizatorul sa instaleze sau sa incarce un program. Acest program este numit BIOS (Basic Input / Output System) deoarece spune microprocesorului cum sa primeasca intrarile si ce sa trimita catre iesire.
Biosul defineste comportamentul unui calculator inainte de a porni orice program, sau sistem de operare. In calculatoarele moderne, BIOS-ul detine si alte functii esentiale pentru a face calculatorul sa porneasca si sa functioneze.
Spre deosebire de microprocesor si chipset, BIOS-ul este mai simplu. Contine un program, o lista de instructiuni (linii de cod). Acesta ia o forma fizica deoarece este tinut in permanenta intr-o memorie speciala, pastrat chiar si atunci cand calculatorul ramane fara curent.
Prin acest mod, programul BIOS-ului este intotdeauna tinut minte, gata pentru a fi folosit de fiecare data cand se porneste calculatorul. Chip-ul ce contine BIOS-ul deobicei este o memorie de tip flash si este marcata cu o notita de copyright, la fel ca si la alte produse software.
Memoria
Nu conteaza cat de destepti suntem, nu ne putem aduce aminte totul. Gandurile si ideile ce parcurg neuronii se pierd in entropia Universului. Cunosti lucruri deoarece poti apela gandurile si ideile anterioare, le poti procesa sau doar poti discuta cu alta persoana despre ele. Insa precum si omul, calculatorul are nevoie de o memorie pe termen scurt, unde poate stoca ideile in timp ce lucreaza cu ele, si una pe termen lung, pentru a stoca toate lucrurile si ideile vechi, care vor fi folosite alta data.
In calculatoare, memoria pe termen scurt este numita simplu, memorie. Cea pe termen lung implica dispozitive de stocare numite HardDisk-uri, CD Rom-uri, DVD Rom-uri, sau cum erau pe vremuri Floppy disks sau chiar casete.
Asemanator ca si in creierul omului, microprocesorul are nevoie de un loc pentru a stoca datele care lucreaza cu ele. Memoria, deobicei numita RAM (insemnand Random Access Memory), serveste ca masa de lucru pentru microprocesor. Software-ul de obicei vine cu specificatii unde scrie de cata memorie are nevoie software-ul pentru a putea rula. Pentru sistemele de operare moderne, mai multa memorie inseamna si o procesare mai rapida, deci un sistem mai performant. Atunci cand memoria RAM nu este suficienta, datele se stocheaza in memoria virtuala, un spatiu alocat pe HardDisk pentru a stoca datele ce nu mai incap in memoria ROM. Avantajul este evident, permite rularea unor programe ce depasesc puterea memoriei ROM, insa exista si dezavantaje. HardDisk-ul este mecanic, este cea mai inceata componenta din calculator. Atunci cand memoria ROM este insuficienta, utilizatorul poate observa un lucru mai intens al HDD-ului, lumina rosie (de obicei) a calculatorului apinzandu-se mult mai des.
Memoria este defapt un modul ce se poate introduce in sloturile speciale pe placa de baza. Sloturile de obicei sunt in numar de 3 – 4, desi deseori este ocupat doar un singur slot pentru memorie, dar acea memorie avand o capacitate mare.
Hard Disk-ul
Memoria pe termen lung este acea parte unde sunt stocate ideile si chiar daca nu ai nevoie de ele imediat, trebuie sa le stii (ex: numarul de la pantofi, nr. de telefon etc). In calculatoare, acest tip de „memorie” se numeste hard disk. Pe hard disk sunt stocate toate programele instalate de utilizator, precum si numeroase formate de fisiere, multimedia (video, audio), documente etc.
HardDisk-urile sunt niste „cutiute” sigilate, iar in spate avand un circuit dotat cu diverse componente electrice. Un HardDisk se conecteaza la placa de baza a calculatorului printr-o interfata de comunicare. Hard disk-urile functioneaza pe baza magnetismului.
Magnetismul
Principiul este simplu. Unele materiale se magnetizeaza sub influenta unui camp magnetic. Odata materialul magnetizat, retine acel camp magnetic.
Cheia dintre memorie si magnetism este permanenta. Campurile magnetice au o capacitate minunata de a fi statice si semi-permanente. Nu se misca si nu se schimba de unele singure. Electricitatea folosita in circuitele electronice este exact opusul. In permanenta electricitatea va cauta cai de a se disipa, fiind in permanenta in miscare. Diferenta este fundamentala. Campurile magnetice sunt facute de spinuri de atomuri blocati intr-un loc. Incarcatura electrica este purtata de particulele mobile – in mare parte electroni – care refuza sa stea in loc.
Dandu-i forta potrivita si in cantitatea potrivita, spin-urile magnetice se pot supara, si isi pot schimba orientarea. Deoarece campurile magnetice se pot schimba si nu sunt chiar permanente, magnetismul devine potrivit pentru stocarea datelor.
Forta care modifica un camp magnetic este un alt camp magnetic. In pofida comportamentului diferit in electronica si in sistemele de stocare, magnetismul si electricitatea sunt manifestatii ale aceleasi forte elementale. Ambele sunt un fenomen electromagnetic.
Memoria virtuala
Chiar de la inceputul calculatoarelor s-a planuit un schimb intre memoria calculatorului si dispozitivele de stocare hardware. Memoria era scumpa incat nici cele mai mari corporatii nu puteau sa-si permita sa aiba atat cat ar fi avut nevoie. Inginerii au incercat astfel sa scada preturile memoriei, „falsificand-o”, facand calculatoarele sa creada ca au mai multa memorie decat au. Cu numeroase schite si jocuri cu bitii, au folosit un anumit procent din spatiul de stocare (de pe HardDisk) pentru memorie, numita memorie virtuala deoarece nu exista fizic.
Microprocesoarele nu pot folosi spatiul de stocare (HDD) pentru datele cu care lucreaza. Chiar daca ar putea, ar scadea drastic performantele sistemului datorita timpului de acces prea mare, de sute de ori mai mare decat pentru memoria de tip ROM. Pentru o performanta mai buna, se fac schimburi de blocuri de date intre ROM si memoria virtuala, in prima fiind incarcate doar blocurile de date necesare rularii programelor folosite in acel moment.
Comunicatia
Calculatoarele se pot conecta in retele de calculatoare, li se pot atasa diverse periferice, imprimante, scannere, camere video etc. Datorita capabilitatilor lui de conectare, i se pot conecta orice hardware prin portile de intrare / iesire. Cu ajutorul modemului sau placii de retea calculatorul se poate conecta prin Internet la orice alt calculator din lume.
Calculatoarele comunica si cu perifericele situate in ineriorul carcasei prin magistrala. Capabilitatile unui calculator se pot mari atasandu-i componente, introduse in slot-urile aflate pe placa de baza. Depinzand de design-ul calculatorului, acesta poate contine un numar divers de sloturi, unde se poate instala o placa video (pentru input – tv tunner – sau output – pentru a se conecta la un TV), audio, placa de retea, modem, etc.
Interfata
Interfetele ofera un canal de comunicare ce permite calculatorului sa faca schimb de informatie cu numeroase tipuri de dispozitive, printre care si dispozitivele de stocare. Interfata „traduce” semnalele din calculator intr-o forma potrivita pentru a calatori in afara sistemului (a placii de baza). Printre aceste interfete se enumera si ATA (de obicei numite IDE) sau SCSI, SATA etc, folosite pentru a conecta orice hard sau disk-uri optice.
Porturile Input / Output
Calculatorul tau este conectat la periferice prin porturi de intrare si de iesire. Fiecare calculator are nevoie de un mod de a face rost de informatie, si sa o puna la lucru. Aceste porturi reprezinta rutele principale pentru schimbul de informatie.
In trecut, echipamentul standard al calculatoarelor era simplu: de obicei un port serial si unul paralel, ca parte din placa de baza. Astazi, dispozitivele s-au mutat catre Universal Serial Bus (USB), aproape toate dispozitivele fiind conectate prin acest tip de port. Stickurile flash de memorie, dispozitivele de intrare (tastatura, mouse), camere video etc, sunt conectate prin USB.
Internetul
Probabil cea mai potrivita descriere a internetului este „o retea de retele”. In conceptul sau, internetul face legatura intre calculatoarele din lumea intreaga, pentru a face schimb de informatie. Lumea WWW (World Wide Web) este esentiala pentru partea comerciala a Internetului. Odata conectati la Internet, acesta devine parte a unui singur, masiv, calculator international, cu un singur scop: de a face schimb de informatie.

marți, 24 mai 2016

La ce foloseste si cum accesam bios-ul?

Acronimul BIOS vine de la Basic Input Output System, care este un software inglogat intr-un cip miniatura de memorie de pe placa de baze a PC-ului.

La ce foloseste BIOS-ul ?

BIOS-ul da instructiuni calculatorului privind executarea anumitor actiuni cum ar fi boot-area si accesul la periferice si la componentele hardware ale sistemului. Tot BIOS-ul mai serveste la indentificarea si configurarea hardware-ului din computer, cum ar fi hard discul, unitatea optica, memoria, procesorul si asa mai departe.

Cum accesam CIOS-ul ?

BIOS-ul poate fi accesat si configurat prin intermediul softului de configurare, cunoscut adesea ca BIOS Setup Utility. BIOS Setup Utility este de fapt insusi BIOS-ul. Totul optiuniile privind functionarea BIOS-ului sunt accesibile prin BIOS Setup Utility.

De regula functionarea BIOS-ul pentru a modifica unele reglaje, cum ar fi cele legate de memorie, procesor sau unitati de disc. Mai poate fi vorba despre schimbarea ordinii de boot sau despre infiintsres/modificarea parolei de BIOS.

Accesarea BIOS-ului se face apasand o tasta sau o combinatie de taste.  Vom parcurge acest proces in cateva etape simple.

1.  Pornesti PC-ul sau reporneste-l daca este deja pornit.
2. fII atent pe ecran la mesajele afisate imediat  dupa pornire. De regula se afiseaza chiar tastele de apasat pentru a intra in BIOS, pentru a schimba ordinea utilitatilor la boot sau pentru accesarea diferitelor utilitati. Iata cateva mesaje frecvent intalnite pentru accesarea BIOS-ului.
  • Press [nume tasta] to enter setup 
  • Setup [nume tasta]
  • Enter BIOS by pressing [nume tasta]
  • Press [nume tasta] to enter BIOS setup
  • Press [nume tasta] to access BIOS 
  • Press [nume tasta] to access system configuration 
3. Apasa imediat tasta sau tastele corespunzatoare din mesajul de pe PC-ul tau pentru a intra in BIOS.
Nota:  Uneori poate fi necesar sa apesi de mai multe ori tasta/combinatia pentru a intra in BIOS. Nu o tine apasata permanent si nu apasa prea des/repede, pentru ca este posibil ca sistemul sa se blocheze sau sa se opreasca din boot. Daca totusi se intampla, reseteaza PC-ul si incearca iar. Daca nu reusesti sa vezi in timp util mesajul la pornire, poti folosi lista de mai jos pentru tipurile enumerate. 

Fiecare placa de baze are un producator BIOS, asa ca, daca nici una dintre sugestiile de mai sus iti sunt de folos, poti incerca sa indentifici placa de baze mai jos si sa folosesti comanda corespunzatoare.

La pornirea PC-ului privesti in partea superioara a ecranului si vei afla tipul/producatorul BIOS-ul, dupa logo-ul care apare, sau dupa text, in partea inferioara a ecranului. 

Dupa indentificarea tipului/producatorului BIOS-ului, cauta-l in lista de mai jos si foloseste tastele/combinatiile enumerate.

AMI (American Megatrends) - AMIBIOS, AMI BIOS

  • Apasa del la pornire.
  • Unele placi de baza mai vechi care au AMIBIOS pot cere tasta F1 sau F2 in loc de Del.

Award Software (acum Phoenix Technologies) - AwardBIOS, Award BIOS

  • Apasa Del pe majoritatea placilor de baza cu AwardBIOS.
  • Unele sisteme mai vechi cu BIOS Award cer Ctrl+Alt+Esc pentru intrare in BIOS.

DTK (Datatech Enterprises) - DTKBIOS

  • Apasa Esc pentru a intra in BIOS, imediat dupa pornirea sistemului.

Microid Research - MR BIOS 

  • Apasa F1 pentru intrarea in BIOS Setup Utility.

Phoenix Techonologies - Phoenix BIOS, Phoenix-Award BIOS 

  • Apasa Del imediat dupa pornirea sistemului.
  • Multe sisteme mai vechi cu BIOS-uri Phoenix mai vechi cer Ctrl+Alt+Esc, sau Ctrl+ Alt+Ins sau Ctrl+Alt+S pentru accesarea BIOS-ului.
Daca tot nu ai reusit sa intri in BIOS sau nu reusesti sa depistezi producatorul BIOS-ului sau al placii de baze, incearca pe rind comenzile urmatoare:
  • F1
  • F4
  • F10
  • F12
  • Tab
  • Ctrl+Alt+F3
  • Ctrl+Alt+Del
  • Ctrl+Alt+Shift+ Del (cu Del de pe tastatura numerica din dreapta)
  • Ctrl+Insert
  • Ctrl+Shift+Esc
  • Fn+[oricare tasta-functie "F1-F12"] (pe unele laptopuri)
abit - ab9, an7, an8, av8, aw9d, be6, bh6, ic7, in9 ip35, kn8, kn9 etc.
  • Apasa Del pe durata afisarii mesajului "PRESS DEL TO ENTER SETUP" la pornirea PC-ului.

ASRock - 4coredual, 775dual, 939dual, k7s41gx, p4v88, k7vm3, etc.

  • Apasa F2 imediat dupa pornirea calculatorului.

Asus - p5b, a7v600, a7v8x, a8v, k8v, m2n, p5k, p5n, etc.

  • Apasa Del imediat dupa pornirea PC-ului. Unele placi folosesc tasta Ins.

BFG - 680i, 8800gtx, 6800gt, 7600gt, 7800gs, 7950gt, etc.

  • Apasa Del la pornirea sistemului odata cu afisarea musajului ...enter setup in partea inferioara a ecranului.

BIOSTAR - 6100, 550, 7050, 965pt, k8m800, p4m80, ta690g, tf7050, etc.

  • Apasa tasta Del cand se afiseaza logo-ul pe ecran, imediat dupa pornire PC-ului.

DFI - LANParty ultra, Expert, Infinity 975x, NF3, NF4, cfx3200, p965, rs482, etc.

  • Apasa tasta Del pe durata afisarii mesajului Press DEL to enter setup.

ESC Elitegroup - k7s5a, l7vta3, 741gx, 755-a2, 945p, c51gm, gf7100pvt, p4m800, etc.

  • Se acceseaza epasand Del sau F1 la pornire.

EVGA - 790i, 780i, 750i, 680i, 650i, e-7150/630i, e-7100/630i, 590, etc.

  • Acceseaza BIOS-ul apasand Del la pornirea pc-ului.

Foxconn - c51xem2aa, 6150 bk8mc, 6150bk8ma, c51gu01, etc.

  • Apasa Del la boot.

GIGABYTE - ds3, p35, 965p, dq6, ds3r, k8ns, etc.

  • Apasa Del imediat dupa pornirea PC-ului. 

Intel - d101ggc, d815eea, d845, d850gd, d865glc, d875pbz, d945gccr, d946gtp, d975xbx, etc.

  • Apasa F2 la boot.

JetWay - jm26gt3, ha04, j7f3e, hi03, ji31gm3, jp901dmp, 775gt1.loge, etc.

  • Apasa Del imediat dupe pornirea PC-ului.

Mach Speed - Viper, Matrix, pm800, 917gbag, v6dp, s755max, etc.

  • Apasa Del la boot.

MSI (Micro-Star) - k8n, k9n, p965, 865pe, 975x, k7n2, k9a2, k8t neo, p7n, p35, x48, x38, etc.

  • Apasa Del cand se afiseaza pa ecran "Press DEL to enter SETUP imediat dupa pornirea PC-ului.

PCChips - m810lr, m811, m848a, p23g, p29g, p33g, etc.

  • Apasa Del sau F1 pentru accesarea BIOS-ului.

SAPHIRE - PURE CrossFire3200, a9rd580Adv, a9rs480, CrossFirex 770 & 790FX, PURE Element 690v, etc.

  • Apasa Del imediat dupe pornirea PC-ului.

Shuttle - "bare bones" si alte placi de baza printre care si ak31, ak32, an35n, sn25p, ai61, sd37p2, sd39p2, etc.

  • Apasa Del sau Ctrl+Alt+Esc cand se afiseaza pe ecran "Press DEL to enter SETUP" imediat dupa pornirea PC-ului.

   Super Micro - c2sbx, c2sbm, pdsba, pdsm4, pdsmi, p8sc8, p4sbe, etc.

  • Apasa Del la boot.

TYAN - placi de baza Tomcat, Trinity, Thunder, Tiger, Tempest, Tahoe, Tachyon, Transport si Bigby, inclusiv K8W8, S1854, S2895, MP S2460, MPX S2466, K8W S2885, S2895, S2507, etc.

  • Dupa pornirea sistemului apasa Del sau F4 pentru accesarea BIOS setup utility.

XFX - seria nForce 500, 600, 700, etc.



    • Apasa Del la boot, imediat  dupa pornirea sistemului.

    Care este de fapt rolul BIOS-ului?

    BIOS-ul contine un numar de optini de configurare  care pot fi modificate cu ajutorul softului de continut in BIOS. Salvarea acestor setari si repornirea sistemului aplica modificarile in BIOS si influenteaza modul in care BIOS-urile comanda functionarea componentelor hardware din sistem. Toate BIOS-urile placilor de baza moderne contin utilitare de configurare a sistemului. Accesarea si configurarea BIOS-ului este independenta de sistemul de operare, pentru ca BIOS-ul este integrat  in memoria unei componente de pe placa de baza.

    Daca s-au strecurat erori in aceasta lista sau daca ai intalnit si tipuri de BIOS, sau alte modalitati de accesare, te rog sa le treci in comentarii, iar eu voi actualiza articolul dupa verificarea lor.



    luni, 23 mai 2016

    Cei mai buni antivirusi.

    Alege cel mai bun antivirus pentru 
    protectia calculatorului tau. Este 
    important sa folosesti un antivirus daca 
    nu vrei sa iti pierzi datele atunci cand ai mai mare nevoie de ele.
    Am cautau cei mai buni antivirusi pe care tii poti achizitiona sa iti protejezi calculatorul. Pe internet circula o multime de virusi, in fiecare zi apar virusi noi sub diverse forme, este de ajuns sa deschizi un link gresit de pe un site neprotejat chiar si fara sa vrei pentru ati virusa calculatorul.

    Antivirusi:

    • Bitdefender 
    • Intel/McAfee
    • Kaspersky Lab
    • Avira
    • F-Secure
    • Panda Security
    • BullGuard
    • Symantec/Norton
    • Trend Micro
    • Avast
    • AVG
    • K7 Computing
    • MicroWorld
    • Qihoo
    • Eset
    • G Data
    • Norman
    • Ahnlab
    • Comodo
    • Microsoft
    • Quick Heal

    sâmbătă, 21 mai 2016

    Ce este BIOS-ul?

    Bios-ul este un software de nivel scazut, fiind primul program ce ruleaza atunci cand porniti calculatorul. Pentru a intelege mai bine ce inseamna software de nivel scazut, ar trebui sa stiti ca programele instalate pe
    sistemul dvs, cum ar fi navigatorul de internet, programele de redare media sau programele din suita. Office sunt programe de nivel inalt, deoarece interactioneaza cu sistemul de operare. sistemul de operare este un software de nivel mediu, deoarece interactioneaza cu resursele sistemului prin drivere si prin BIOS. BIOS-ul este un software de nivel scazut deoarece controleaza in mod direct modul in care functioneaza componentele calculatorului. BIOS-ul ofera anumite servicii care permit utilizatorilor si programelor de nivel mai inalt sa conficureze setarile componentelor calculatorului si sa primeasca informatii de la componente. De exemplu, atat utilizatorul cat si programele instalate pot afla viteza de rotatie a ventilatoarelor care se gasesc in calculator sau temperatura diverselor componente, incluzand procesorul si placa video.
    Termenul BIOS este un acronim de la Basic Imput/Output System, care s-ar traduce astfel :
    Sistem de intrare/iesire de baza. Puteti sa il percepeti ca pe un program care se ocupa de
    transferul de date dintre componentele hardware ale sistemului si utilizator sau programele
    instalate pe sistemul respectiv.

    Evolutia calculatorului.


    Pornind din 1939, cand a fost fondata compania Hewlett Packard si parcurgand traseul evolutiei computerului pana in zilele noastre, descoperim o poveste interesanta, demna de istorisit.


    La inceputurile sale, computerul avea dimensiuni impresionante, ocupand o incapere intreaga, iar astazi el incape in palma unui copil.

    Etapele evolutiei:

    Deceniu dupa deceniu, iata cateva din etapele care au marcat traseul inovator ce a condus la performantele tehnologice si aspectul computerului de azi: 

    1940 - Apare primul computer, denumit pe scurt CNC (Complex Number Calculator), proiectat de catre cercetatorul american George Robert Stibitz si finalizat in cadrul Bell Telephone Laboratories;

    1941 - Apare noul Z3 computer/Bombe, construit de catre inginerul german Konrad Zuse si utilizat la decriptarea comunicatiilor militare naziste;

    1942 - Profesorul John Vincet Atanasoff, impreuna cu un absolvent al Iowa State College, pe numele sau Cliff Berry, au creat sistemul ABC (Atanasoff-Berry Computer);

    1944 - Are loc inaugurarea Harvard Mark-1/Colossus - un calculator enorm, dimensionat si pozitionat intr-o incapere intreaga, utilizat ca si primul in scopuri legate de razboiul cu Germania;

    1946 - Aparitia ENIAC/AVIDAC, computerul imbunatatit, care lucra de 1.000 de ori mai rapid decat comtemporanii sai;

    1950 - ERA 1101/SEAC/Pilot ACE devine primul computer comercial;

    1954 - IBM creeaza primul sau computer, denumit IBM 701;

    1958 - Japonia lanseaza si ea primul sau computer, denumit NEAC 1101;

    1960 - Anul realizarii primului minicomputer: DEC PDP-1;

    1964 - IBM System 360 devine prima familie de sase computere compatibile, cu 40 de sisteme periferice, capabile sa lucreze impreuna;

    1968 - Anul crearii si lansarii in spatiu a computerului Apollo Guidance Computer, de pe Apollo 7;

    1975 - MITS Altair/Tandem-16 devine primul computer bazat pe un microprocesor Intel 8080, creat pentru procesarea de tranzactii online;

    1976 - Steve Wozniak proiecteaza Apple I, pe care il vinde mai tarziu lui Steve Jobs;

    1979 - Atari 400 si 800 sunt primele calculatoare care dispun de optiuni pentru jocuri;

    1983 - Apple Lisa este primul computer cu o grafica special creata pentru interfata utilizatorului;

    1985 - Apare Comodor Amiga 1000, vandut cu 1.295 dolari (fara monitor), la vremea respectiva, care a demonstrat ca poate depasi capacitatile audio si video ale contemporanilor sai;

    1988 - NeXT este primul computer care avea incorporat un driver pentru inmagazinarea de date optice si un limbaj adecvat, menit sa simplifice programarea;

    1993 - Apare P5 Pentium, lansat de Intel, cu versiunile sale de 60 si 66 MHz;

    1995 - Sony creeaza PlayStation, care s-a vandut la vremea respectiva in peste 100 milioane de exemplare
    ;1999 - Apare PowerMac G4/AMD Athlon 750 MHz;

    2001 - Mac OSX/Windows XP/Linux 2.4.0 isi face simtita prezenta, cu noua sa tripla versiune operativa;

    2002 - RIM lanseaza primul smarthphone BlackBerry;

    2005 - Intel si AMD elaboreaza primul lor dual-core 64-bit, in timp ce Microsoft creeaza primul Xbox 360;

    2007 - Apple lanseaza primul iPhone;

    2010 - Acelasi Apple creeaza primul iPad, computerul tableta care realizeaza hibridul ideal intre un smartphone si un laptop.

    Tehnologia, incotro?

    Potrivit sursei citate, tehnologia continua sa demonstreze un ritm impresionant de transformari si perfectionari, menit sa introduca optiuni tot mai avansate si mai inovatoare in functionalitatea, designul si operativitatea computerelor.Cat de curand este asteptata dezvoltarea optiunilor de proiectie holografica 3D si a legaturilor interactive dintre om si computer, care vor da startul unei noi epoci inovative in domeniu.